Fotbollens matematik drog stor publik i Manchester

2017-11-28

David Sumpter talade om fotbollens matematik på University of Manchester den 19 oktober. Ämnet väckte stort intresse i fotbollsstaden. Över 300 personer kom och lyssnade på föreläsningen.

David Sumpter talade om fotbollens matematik på universitetet i Manchester den 19 oktober. Ämnet väckte stort intresse i fotbollsstaden. Över 300 personer kom och lyssnade på föreläsningen.

Vilka var i publiken?

- Alumner från deras mattekurser, personer som använder matematik i samhället och andra matematikintresserade. Det var öppet för alla, säger David Sumpter.

Hur var det?

- Det var spännande. Man kände sig lite som en rockstjärna. Det var många som ställde frågor efteråt.

Vad ställde de för frågor?

- När man berättar om fotboll och matematik vill alla fråga om sitt favoritlag. De vill ha ett matematiskt svar på varför deras lag inte vinner. Eller varför det andra laget har så mycket tur.

Alma Kirlic

Om föreläsningsserien:

Universitetet i Manchester arrangerar årliga populärvetenskapliga föreläsningar i matematik. Föreläsningsserien heter Dame Kathleen Ollerenshaw Public Lecture. Bland tidigare föreläsare finns matematiker som Hannah Fry och Marcus du Sautoy.

Läs en tidigare intervju med David Sumpter om hans forskning.