Matematiska institutionen

Matematikseminariet

Seminarier

Matematikseminariet är en seminarieserie för studenter i alla årskurser i matematik. Även andra matematikintresserade studenter är välkomna att delta. Alla föreläsningar är populärvetenskapliga.

På höstens seminarier fokuserar vi på inledande insikter i ämnet matematik. Vårens seminarier belyser pågående matematisk forskning. 

Kontakt: 

Jakob Zimmermann

Matematikseminariet - kommande seminarier

Våren 2017

Onsdag 03/05 kl 9.00, Siegbahnssalen

David Sumpter

Kan jag vinner pengar på bettingssidor med hjälp av matematik?
 
I 2015 bestämde jag att se om jag kunde tjäna pengar på betting med användning av matematik. Jag satt några regler för mig själv. (1) Jag använde ett startkapital på 500 pund. (2) Jag utvecklade modeller i förväg baserat på data från matcher och spelbolagens odds och använde sedan dessa modeller till att göra prognoser. (3) Jag bygde alla modeller från grunden, med hjälp av den sorts matematik och statistik som lärs ut i grundläggande universitetskurser i ekonomi och fysik t.ex. på tekniska högskolor.  (4) Jag använde mig bara av data som är lättillgänglig på nätet. Frågan var om jag kunde över en två månadsperiod tjäna pengar. Kom till föreläsningen och hör hur det gick för mig.