Uppsalas matematiska cirkel

Uppsalas matematiska cirkel är till för matematikintresserade gymnasieelever. Varje år erbjuder matematiska institutionen en specialkurs om ett intressant ämne där vi blandar teoretiska föreläsningar med problemlösningspass.

VÅREN 2021

Matematisk analys: 14 träffar med start 19 januari

Vårens ämne är matematisk analys. Det betyder att vi kommer dra saker till sin spets, se vad som händer vid oändlighetens rand och bekanta oss med talföljder, gränsövergångar, definitionen av reella tal, summan av oändligt många termer, derivator och integraler. Nu har du chansen att ta del av riktig rigorös och abstrakt matematik på ett lättillgängligt sätt!

Ladda ned kursens affisch här. Det kompendium med teori och övningar som vi kommer använda kan laddas ned här, och en utskriftsvänlig version finns här. Jag fyller på med fler kapitel allt eftersom kursen framskrider.

Vårens kurs består av föreläsningar där jag går igenom nytt material från kompendiet, och problemlösningspass där vi tillsammans jobbar med problem som rör det nya materialet. Se schemat nedan.

Det krävs egentligen inga förkunskaper, men jag tror att det är bra att man gått eller går gymnasiets första matematikkurs. Det kommer inte att vara något prov på kursen och allt deltagande är helt frivilligt.

Tid och plats för möten:

Vårens kurs (14 tillfällen) är planerad att ske på tisdagar kl. 17.3019.15 och kommer till att börja med hållas via videolänk (Zoom). För att delta använder du den här länken:

https://uu-se.zoom.us/j/67020187444

Första träffen är satt till den 19 januari. Är du intresserad är det bara att dyka upp, ingen föranmälan krävs.

Schema:

19 jan Föreläsning 1: Grundläggande begrepp och bevisföring
26 jan Problemlösning 1
2 feb Föreläsning 2: Följder och gränsövergångar
9 feb Problemlösning 2
16 feb Föreläsning 3: Reella tal
--- ---  Paus för sportlov vecka 8  ---
2 mars Problemlösning 3
9 mars Föreläsning 4: Kontinuitet
16 mars Problemlösning 4
23 mars Föreläsning 5: Derivator
--- ---  Paus för påsklov vecka 13  ---
6 april Problemlösning 5
13 april Föreläsning 6: Summor och serier
20 april Problemlösning 6
27 april Föreläsning 7: Integraler
4 maj Problemlösning 7

Kontaktuppgifter:

Jag som håller i kursen heter Aksel och är doktorand vid matematiska institutionen. Jag forskar på harmonisk analys. Om du undrar något, skriv till mig på aksel.bergfeldt@math.uu.se.

Tidigare år

Tidigare års matematikcirklar

Senast uppdaterad: 2021-02-25